
 
 
 
March 26, 2008 CST Team Leader 
Meeting  
 
Web Cast on CST Fidelity 
Monitoring 

 

  
Introductions by Jackie Manker,  Sandy 
Potter, Bill White 

 

  
Purpose: 
The CST Team Leader meetings are 
intended to be a forum for education and 
training, as well for on-going 
communication between providers, 
DHS/DMH, and the Collaborative. 
 

Discussion: 
 
Today’s webcast described the CST team 
leader monthly meeting process. 
 
Attendance by team leaders and other 
clinical staff within agencies is encouraged. 
 
Providers were asked to submit topics for 
future meetings. Topics can include 
requests for training needs, the monitoring 
review process, and adherence to Rule 132 
requirements. 
 
The power point presentation reviewed the 
authorization protocols and CST fidelity 
monitoring highlights. 
 
Providers were given the opportunity to ask 
questions at the end of the webcast. 
 
Future trainings will include: 
Treatment Planning 
Crisis Planning  
Fidelity Monitoring 
 
(Questions and answers are provided 
below.) 

  
Question Answer 
  
We have many office sites submitting the 
authorizations. What site location do we 

The actual site where consumers are 
receiving services is required. Location is 



need on the form?  
 
 

one of the data fields in reports. By being 
specific regarding the location, the reports 
can identify teams. 
 
A summary list of teams and sites can be 
submitted to: 
william.white@valueoptions.com   

Do you need a list of medications for 
authorization? 
 
 

Yes, this clinical information is useful in 
determining authorizations. The 
authorization form has been revised to 
include medication information.    

  
What about BALC audits - what is the 
Collaborative role? 

BALC will continue to do unannounced 
monitoring visits. The Collaborative will 
accompany BALC at these times and 
conduct clinically focused monitoring. 
 
Under the direction of DHS/DMH, the 
Collaborative will conduct reviews on 
years that the BALC does not. 

Why can’t we submit our authorizations 
two weeks prior to the due date or earlier? 
 

You can. We are trying to accommodate 
providers who want to keep the review 
process timed with the request for re-
authorization. Providers can be flexible 
about submitting these in order to spread 
out the case load. This was the intent in the 
transition plan. 
 

 What happens when staffing changes 
occur? The team is out of compliance 
immediately… what is the protocol that is 
required? 
 

The Rule has remained silent on the time 
frame to hire staff into vacant CST team 
positions. It is expected that the provider 
will be actively in the process of hiring 
staff. 
 
This is a decision that the provider has to 
make with the goal of not disrupting 
services. Once an agency decides not to 
provide a service, it is necessary to notify 
DHS/DMH via the Collaborative.  
 
 

 
 
Can providers bill CSI services at the same 
time as CST? 

 
 
No, these two services are not intended to 
be provided at the same time. CST should 
be addressing all of the consumer needs. 



Is there a CST exit form like there is for the 
ACT Program? 
 
 

Not at this time. There will be one on-line 
in the future. Providers should notify the 
Collaborative when an exit occurs. 

What happens if a consumer refuses to take 
any medication? Will it disqualify the 
consumer? 
 
 

No. Efforts to engage the consumer need to 
be documented. It is acceptable to 
document the proposed medication. 
 

Where can I get a current form? The revised form has not been posted to 
date. The authorization manual is in the 
final stages of revision. The new forms will 
be posted when the manual is completed. 
 
In the future, you will be able to go on to 
the provider web site (“ProviderConnect”) 
and click on forms. In addition, all web 
trainings will also be posted in the future. 
 

What treatment plan is to be submitted 
when a service is changing? 
 
 

Submit the treatment plan that is in effect 
at the time. Updates will coincide with the 
new level of care. 
 

Where do we access the fidelity tool? 
 

You can access it at the Collaborative web 
site.  The fidelity tool is not ready yet, but 
it is in the final stages of approval and 
should be posted soon.   
 

How will providers spread the care plans 
out? Do we request early authorizations?  
Can we spread them out over a number of 
months? 
 

The initial plan was set up for the agency to 
pick the CST authorization dates.  The 
Collaborative will review all of the CST 
cases before April 15th.  Once the reviews 
are completed, providers have the 
flexibility of  spreading them out over the 
next 6 months.    
 

Once we get the authorization done, can we 
use the current care plan?  We were told 
that the plan was not current. 
 

 If the Collaborative is in error on a 
treatment plan date, please contact Bill 
White to have it researched.  Date 
alignment needs to add up.   
 

When will the monthly meeting occur? 
Will it be a set date? 
 
 
 

Please send information on what day of the 
week and time would work best.   
 
Please vote today before you leave on the 
web cast evaluation tool, which will be 



available at the end of this presentation.  
You may also send this information to: 
William.White@ValueOptions.com 
 

Is discharge information required? At this time, there is not a specific 
discharge form. It will be required in the 
future. Providers are encouraged to contact 
the Collaborative with all discharge and 
transition information.   
 

Currently we are not doing LOCUS ratings 
of 4 for consumer functioning. 

We ask that you move toward the current 
rating as appropriate, or explain 
differences. 
 

What happens if we need to add vocational 
services?  
 

Make sure that none of your services are in 
violation of  Rule 132. 

What happens when the consumer needs to 
give consent to notify the Collaborative 
that they are receiving CST services and 
now want CSI by another provider as well? 
 

 This is not correct. These services cannot 
be paid for at the same time. 

In your description of the monitoring and 
the existing Rule, will we be moving to the 
new Rule, and when would it become 
effective? 
 

We are currently modifying the tool so that 
it will be congruent with the revised Rule. 
 
The monitoring is a bench marking process 
and we expect to learn and grow in this 
process as we move forward. 
 

It is my understanding that we are going to 
be under different monitoring standards.   

No, the tools being developed are in three 
parts.  We have picked elements from the 
Medicaid Rule, DHS/DMH contract 
information, and qualitative, practice-
shaping elements.   
 

What is the requirement for individual 
clinical supervision for CST? 
 

One hour per month is the minimum 
requirement. 

How is distribution of case load done if 
you have more than one team? 
 
 

Fidelity will be met if providers have 
certain people assigned to different 
treatment plans. 
 

What happens when you are out of 
compliance with your team structure? 
 

The goal would be to continue to offer 
services to the consumer. Providers may 
need to recruit another team member from 
elsewhere in the agency. 



 
How long should you wait to receive an 
official authorization letter? 
 

Authorization decisions are made within 1 
business day for new requests and 3 
business days for continuing services 
requests (providing that documentation is 
complete). 
 
If a request is not going to be authorized, 
providers will be contacted by phone 
within these time frames. 
 
As needed, please communicate with the 
Collaborative regarding a specific case at 
any time so that it can be checked in the 
system. 
 
In the future, you will have access to this 
information on “ProviderConnect”. 
 

How do providers handle it when they are 
below the 18:1 ratio? 
 

Evidence is needed of a true team and 
efforts made in filling open positions. 
 
Team process is demonstrated when 
consumers are being seen by all of the team 
members.     
 

Is utilizing staff from another part of the 
agency a direct violation of Rule 132? 
 
 

Staff filling in because a regular team 
member is gone cannot be an ongoing 
solution. Prolonged vacancies must be 
filled. 
 

If we have a care plan and the 
authorizations are good for another 4 
months, do we have to send in a re-
authorization request? 

No, within 2 weeks of the expiration is the 
acceptable time frame. 

 


