ICG IMPROVEMENTS: FREQUENTLY
ASKED QUESTIONS



FAQs From ICG Improvement
Trainings and Webinars

e |ICG Improvement trainings and webinars
were held during the months of February and
March, 2009.

- Registration and Claims Reporting Webinars,
February 24 and 25

- ICG Improvements Training at Read MHC,
Chicago, March 3 and at McFarland MHC,
Springfield, March 5



FAQs From ICG Improvement
Trainings and Webinars Continued

— Overview of Provider Connect Webinars,
March 16 and 19

- ICG Family Webinars March 10 and 11



Future Trainings
S

e Rule 132 Training for Out-of-State Providers, March, 25,
9:00 a.m. - 12:00 p.m., 1-800-369-2050, pass code lllinois,

www.gotomeeting.com/register/522302460

e In-depth Training for Online Registration with ICG, March
26, 1-800-391-6757, pass code lllinois,
www.gotomeeting.com/reqister/45868762

e Rule 132 Training, March 31, 1:00 p.m. — 5:00 p.m., 1-888-
391-6757, passcode lllinois,
www.gotomeeting.com/register/877458392

e Follow-up Technical Assistance Calls



FAQs - SASS/ICG Providers

e Do ICG/SASS providers need to have a
mental health assessment, an individualized

treatment plan, and a clinical service in order
to bill under Rule 1327

e Answer: Yes.



FAQs - SASS/ICG Providers

e Can the ICG/SASS and residential provider bill
for case management at the quarterly staffing? Is
this “double dipping?”

e Answer: The two providers cannot bill for same
service. Attendance of a meeting in and of itself
is not billable. An exception to this is case
management: transition, linkage, and aftercare
and case management: client centered
consultation. This situation requires that the
staffing addresses transition to home or the
community.



FAQs - SASS/ICG Providers

e Can ICG/SASS providers use the residential
provider's mental health assessment and
iIndividualized treatment plan?

e Answer: Yes, but only if t
jointly constructed by bot

ICG/SASS agency must
in its file.

ne documents are
N agencies. The

have the documents



FAQs - SASS/ICG Providers
.-

e If Rule 132 requires face-to-face interviews for
mental health assessments, do ICG/SASS
providers have to go to the residential treatment
center to interview the ICG client?

e Answer: The ICG/SASS and residential providers
can collaborate on the mental health assessment.
For ICG clients that are already in residential
placement, a mental health assessment could be
developed when the ICG/SASS worker makes the
required site visit.



FAQs - SASS/ICG Providers

e How will ICG/SASS providers be
compensated for travel for required site
Vvisits?

e Answer: A decision about this has not been
made, but the current thinking is that a flex
fund should be established to compensate

ICG/SASS providers for travel to and from
residential treatment centers.



FAQs - Billing
G

e How are providers actually paid? Are they
paid by the Collaborative or DMH?

e Answer: The provider submits the bill to the
Collaborative, which adjudicates the claim
and authorizes payment to the provider
through DMH.



FAQs - Billing
G

Our residential clients are currently in 19M
programs. What will replace 19M?

Answer: Residential services will still be
purchased with per diem payments, although
with new codes (see the Services Matrix).
However, residential services providers are
also expected to bill the Collaborative for
individual service events that are delivered to a
consumer In residential treatment so that the
state may collect federal matching funds.”



FAQs - Billing
G

If child is an active /open SASS eligible client and we are
helping with the ICG application process, do we bill
through SASS for case management services or bill
report through the Collaborative?

Answer: While a consumer has active status with HFS
SASS (DHS Social Services A), the provider should bill
HFS for any ABC services provided to the consumer. For
any service uniquely funded under ICG, the provider
should bill the Collaborative, even while the consumer
has an active HFS SASS status. If the service is not an
ABC service (e.g. application assistance), the provider
should bill the Collaborative.



FAQs - Billing
G

e Does the billing for Rule 132 services for
ICG clients go against the cap?

e Answer: No. ICG payments will have no
effect upon funding or billing on other
DMH programs.



FAQs - Billing

e How do you bill for ICG clients that do not
have Medicaid?

e Answer: The conditions for billing for a
non Medicaid ICG client and a Medicaid
ICG client are the same.



FAQs - Billing

e If a provider has difficulty billing in
Provider/Connect, who does the provider
call at the Collaborative?

e Answer: The provider should contact the
ProviderConnect Help Desk.



FAQs - CBICG
.

e How will community-based ICG services be
authorized?

e Answer: There is no authorization for ICG
community. These will be monitored through
post payment review. There is an exception for
72M and 97M. For 72M (Child Support Services)
there is no authorization required until a
threshold of $1575 is met. For 97M (Behavior
Intervention) there is no authorization required
until a threshold of $3500 is reached.



FAQs -CBICG

e Will ICG/SASS providers continue to
submit Six-Month Reports?

e Answer: No. ICG/SASS providers will
submit Quarterly Reports as of April 1.



FAQs — Quarterly Report

e Is the Quarterly Report required every
three months?

e Answer: The Quarterly Report is required
every 90 days. The Quarterly review date
Is calculated by using the grant
anniversary date.



FAQs — Quarterly Report

e How is the Quarterly Report used by the
Collaborative?

e Answer: The purpose of the Quarterly
Report is to ensure that the services
provided are medically necessary and the
appropriate level of care is being provided.



FAQs — Quarterly Report

]
e What should be in the Quarterly Report?

e Answer: The Quarterly Report should address
the items and questions in the Quarterly Report
Questionnaire. The Quarterly Report Reviewer
looks at the clinical information (diagnoses,
medications, progress toward completion of ITP
goals, goals that must be met for discharge,
family therapy progress, and any other clinical
information the provider chooses to include.



FAQs — Quarterly Report
c ]

e Is the Quarterly Report just for clinical purposes
or is it used to justify services?

e Answer: The Quarterly Report is a
communication device that provides an up-to-
date clinical picture of the ICG client to ensure
that the level of care is medically necessary.
When the parent/guardian, providers, and
Clinical Care Managers participate as a Child and
Family Team in the Quarterly staffings, there
should be no surprises regarding the client’s
needs and the appropriate level of care.



FAQs — Quarterly Report

e Can the fourth Quarterly Report be used in place
of the Annual Review?

e Answer: No. The Quarterly and Annual Review
Reports are separate documents and provide
different perspectives on progress. The Quarterly
Report addresses treatment progress during the
90 day period. The Annual Report is an
opportunity for the parent/guardian and provider
to look at progress across the year.



FAQs — Quarterly Report
c ]

e How can | find out the grant anniversary
date?

e Answer: Call the Collaborative (312-453-
9000) or the ICG Office (773-794-4886)



FAQs —Clinical Care Manager
S

e What is the role of the Collaborative
Clinical Care Manager?

e Answer: The role of the Clinical Care
Manager is to support the efforts of the
parent/guardian, the SASS/ICG provider,
and residential provider. The Clinical Care
Manager works with these partners as
part of a Child and Family Team.



FAQs - Authorization
]

e What does the Clinical Care Manager
Authorize?

e Answer: The Clinical Care Manager
authorizes levels of service on the basis
of medical necessity.



FAQs — Authorization and Appeal
7

e If the parent/guardian objects to the level of care
determination made by the Clinical Care Manager,
what can they do to contest the change in level
of care?

e Answer: The parent/guardian may initiate a
Secretary’s Level Appeal under Rule 135. This is
done by writing Myra Kamran, MD in care of the
Collaborative and stating the reasons for
objection. A decision will be rendered within 30
days of the Collaborative’s receipt of the letter
requesting the appeal.



FAQs - Questions
« 1]

e Are there further questions?



Contact Information

«
e Seth Harkins —

seth.harkins@illinois.gov
[73-794-4870

e Bill White — William.white@valueoptions.com
1-312-453-9031
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