
 

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  

FOR WRAP® FACILITATORS  
ABOUT MEDICAID BILLING AND RELATED TOPICS 
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ANSWER 
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Does the person facilitating 
WRAP® classes and billing for 
them have to be a person with life 
experience in recovery from a 
mental illness or addictions, such 
as a Recovery Support Specialist? 

 
No.  Anyone can learn to be a WRAP® Facilitator.  The person facilitating 
WRAP® classes should be a certified WRAP® Facilitator. (See the Levels of 
WRAP® Education) 
WRAP® is expected to be delivered according to the WRAP® Values and 
Ethics.  A Certified WRAP® Facilitator delivers WRAP® and not another type 
of education using the name WRAP® 
Anyone who qualifies for the WRAP® Facilitator training, completes the 
course and is certified can facilitate WRAP®. 
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If I am a Certified WRAP® 
Facilitator, and I am employed at a 
community mental health center, 
can Medicaid be billed for the 
WRAP® Classes I facilitate? 

 
Yes, if all the necessary qualifications to bill Medicaid are met.  (See below). 
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If I am employed at a mental health 
center and I am facilitating WRAP® 
Classes, but I am not a Certified 
WRAP® Facilitator, can Medicaid 
be billed? 

 
Yes, if all the necessary qualifications to bill Medicaid are met.  (See below). 
However, the person facilitating WRAP® classes should be a certified 
WRAP® Facilitator so it is delivered in the best way.  (See the Levels of 
WRAP® Education) 
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If I am a Certified WRAP® 
Facilitator, and I am contracting my 
services out independently (i.e., I 
am not a regular employee of an 
agency, but rather come to the 
agency only to provide WRAP® 
services), can the agency bill 
Medicaid for the clients served in 
my class? 

 
Only if you are contracted by the provider to provide the service and 
document directly what you do.  The documentation must describe a Rule 
132 service provided, be signed and dated by the person who delivered the 
service and include the credentials of that person.  Note that Certified WRAP 
Facilitator is not a Rule 132 recognized credential. 

 
5 

 
What are the necessary 
qualifications to bill Medicaid? 

 
(1)  A Medicaid certified agency 
(2) A Medicaid eligible service (included on the agency’s Medicaid 

certificate as one of the services listed in Rule 132) 
(3)  A Medicaid eligible provider (LPHA, QMHP, MHP, RSA) 
(4)  A Medicaid eligible client (has a Recipient Identification Number (RIN) 
(5)  The mental health assessment is done and a current treatment plan 

includes the service to be billed 
(6)  Documentation on what service was provided, when, and by whom 
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What are the Medicaid eligible 
services which can be used to bill 
when providing WRAP®? 

 
WRAP® can be provided using any appropriate Rule 132 service.  Medicaid 
can be billed as long as all qualifications to claim Medicaid are met.  
 
Examples of services where WRAP® can be offered include: 
 
Assertive Community Treatment (If you are a member of an ACT team you 
can provide WRAP® as part of the ACT services) 
 
Community Support – Group (The largest size of the CS Group which can 
be billed is 15, even if there are two Co-Facilitators.) 
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  Community Support – Individual (Can’t be billed for group settings) 
 
Community Support – Residential (Can only be billed if CS is provided in 
CILA or Supervised Residential settings.) 
 
Community Support – Team (If you are a designated member of the CS 
Team and providing WRAP® to consumers who are using the CS service) 
 
Psycho Social Rehabilitation (PSR) groups (At a ratio of 1 Facilitator to 15 
participants; may be Co-Facilitated. WRAP® must be on the PSR schedule 
to be billed.) 
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Can WRAP® classes or individual 
WRAP® be provided and billed in 
two programs at the same time? 

 
Only one Rule 132 service (ACT, PSR, CST, etc) may be provided and billed 
for any one consumer at any one time for a certain length of time.  
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Can Recovery Support Specialists 
bill Medicaid when facilitating 
WRAP® classes? 

 
The same basic qualifications noted above about necessary qualifications 
(#5) apply.  Additionally, the Recovery Support Specialist must be a paid 
agency staff person who meets the minimum requirements (RSA, MHP or 
QMHP) for delivery of the specific Rule132 service.  
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What is a Recovery Support 
Specialist? 

 
A Recovery Support Specialist (RSS) is a paid staff person with lived 
experience in recovery from a mental illness and sometimes from addictions. 
 An RSS uses that life experience plus training to provide Medicaid and Non-
Medicaid billable mental health services to peers.  Other titles include 
Consumer Specialist, Recovery Specialist, Peer Specialist. In order to bill, 
the person must be employed in a Rule 132 qualified job category (LPHA, 
QMHP, MHP, RSA).  

 
10 

 
What is a Certified Recovery 
Support Specialist? 

 
A Certified Recovery Support Specialist (CRSS) is the name of the 
credential someone receives who has met the qualifications for the 
credential through the Illinois Certification Board (also known as 
IAODAPCA) and is in good standing with that credentialing board.  Per Rule 
132, the CRSS credential permits an individual employed by an agency to 
provide service and bill at the MHP level. 
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I am a Certified WRAP® Facilitator 
and I work for an agency.  Can I 
also be an RSA/MHP/QMHP/LPHA 
and a Recovery Support Specialist 
at the same time? 

 
Yes.  The WRAP® Facilitator certificate means that you are qualified to 

facilitate WRAP® either with individuals or with groups of people. 
An employee is assigned a job designation (RSA/ MHP/ QMHP/ LPHA) 
based on which Rule 132 qualified job category they fulfill.  Per Rule 132, 
the CRSS credential permits an individual employed by an agency to bill at 
the MHP level. 
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What staff can bill for providing 
WRAP® as a Medicaid eligible 
service or a Non-Medicaid service? 

 
Any person in a Rule 132 qualified job category called a Medicaid eligible 
provider (LPHA, QMHP, MHP, RSA) can bill for WRAP® services depending 
on the specific service provided, e.g. billing for WRAP® in Community 
Support Team (CST) and Assertive Community Treatment (ACT) must be 
done by a team member. 
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What are the qualifications 
required to be an RSA 
(Rehabilitative Services 
Associate)? 

 
21 years of age, be a high school graduate or have a GED certificate, have 
demonstrated skills in the field of services to adults or children,, have 
demonstrated ability to work within the agency’s structure and accept 
supervision,, and have demonstrated the ability to work constructively with 
clients, treatment resources and the community. 
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What are the qualifications 
required to be an MHP (Mental 
Health Professional)? 

 
Have a bachelor's degree in counseling and guidance, rehabilitation 
counseling, social work, education, vocational counseling, psychology, 
pastoral counseling, family therapy, or related human service field; a 
bachelor's degree in any other field with two years of supervised clinical 
experience in a mental health setting; a practical nurse license under the 
Nurse Practice Act [225 ILCS 65]; a certificate of psychiatric rehabilitation 
from a DHS-approved program plus a high school diploma or GED plus 2 
years experience in providing mental health services; a recovery support 
specialist certified from, and in good standing with, the Illinois Alcohol and 
Other Drug Abuse Professional Certification Association, Inc.; a family 
partnership professional certificate from and in good standing with the Illinois 
Alcohol and Other Drug Abuse Professional Certification Association, Inc.; 
an occupational therapy assistant licensed under the Illinois Occupational 
Therapy Practice Act [225 ILCS 75] with at least one year of experience in a 
mental health setting; or a minimum of a high school diploma or GED and 5 
years supervised clinical experience in mental health or human services. 
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What are the qualifications 
required to be a QMHP (Qualified 
Mental Health Professional)? 

An LPHA, or one of the following: 

A licensed social worker (LSW) possessing at least a master's degree in 
social work and licensed under the Clinical Social Work and Social Work 
Practice Act [225 ILCS 20] with specialized training in mental health services 
or with at least 2 years experience in mental health services; 

A licensed professional counselor possessing at least a master's degree and 
licensed under the Professional Counselor and Clinical Professional 
Counselor Licensing Act [225 ILCS 107] with specialized training in mental 
health services or with at least two years experience in mental health 
services; 

A registered nurse (RN) licensed under the Nurse Practice Act [225 ILCS 65] 
with at least one year of clinical experience in a mental health setting or who 
possesses a master's degree in psychiatric nursing; 

An occupational therapist (OT) licensed under the Illinois Occupational 
Therapy Practice Act [225 ILCS 75] with at least one year of clinical 
experience in a mental health setting; or 

An individual possessing at least a master's degree in counseling and 
guidance, rehabilitation counseling, social work, vocational counseling, 
psychology, pastoral counseling, or family therapy or related field, who has 
successfully completed a practicum or internship that included a minimum of 
1,000 hours of supervised direct service in a mental health setting, or who 
has one year of clinical experience under the supervision of a QMHP. 
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Do I have to know if the client is 
Medicaid eligible before billing for 
services? 

 
No, but you should know the client’s Recipient Identification Number (RIN) 
and date of birth to verify that the client is registered in ProviderConnect.  If 
not, then a RIN needs to be requested for the client.  When a bill is 
submitted for someone who is not Medicaid enrolled, it will be rejected. 
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Do all the persons in the class 
have to be Medicaid eligible 
clients, or can there be a mixture of 
some who are and some who are 
not? 

 
There is no rule prohibiting a mixture of Medicaid eligible/non-eligible clients 
in the same group.   You may only bill Medicaid for those who are eligible. 
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Can services be billed for all clients 
in a WRAP® class? 

 
Services can be billed for all Medicaid eligible clients whose mental health 
assessment is done and who have a current treatment plan which includes 
the service to be billed and one or more goals related to the material 
covered in the WRAP® class. 
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Does WRAP® have to be on a 
person’s treatment plan in order to 
bill Medicaid? 

 
No, however, each actual Rule 132 service provided and billed must be on 
the ITP (Individual Treatment Plan). WRAP® does not have to be specified 
on the treatment plan.  However, there does need to be a goal on the 
treatment plan that relates to or is inclusive of WRAP®, such as self-
management, wellness planning, peer support or empowerment.   
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Do I have to write anything in a 
person’s clinical record in order to 
bill Medicaid? 

 
Six things must be documented in order for Medicaid to be billed: 
(1)  the service rendered 
(2)  the date 
(3)  who rendered the service 
(4)  where the service was rendered 
(5)  start time and how long the session lasted (or start and end time) 
(6)  a brief statement of client progress in relation to goals on his/her ITP, 

signed and dated by the provider 
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How do I fulfill the necessary 
documentation requirements for 
billing Medicaid without violating 
the values and ethics of WRAP®? 

 
By keeping the statement of client progress simple and brief, not to include 
information shared during the class which was shared in confidence with the 
group.  However, any information related to client safety (risk of danger to 
self) must be shared with supervisory personnel and documented.  
Documentation must be sufficient to support the provision of service as 
described above.  Stating only that WRAP class was facilitated is not 
sufficient documentation. 
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Does a person have to be referred 
to WRAP® in order to participate? 

 
There is nothing in Rule 132 about a person needing a referral to attend 
WRAP®.  A person can decide to attend WRAP®.  WRAP® can be billed as 
long as the service under which it will be delivered (CS Group, ACT, CS 
Individual, etc) is in a current Treatment Plan.  You can only bill if the 
Treatment Plan is current (reviewed by the end of every 6th month.) 
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Where can I get more information 
on Medicaid billing? 

 
Rule 132 is the Illinois code for Medicaid billing.  To review the Rule, go to 
http://www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=32626.  To review previous 
questions and their answers go to 
http://www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=32635. 

24 

 
Where can I get more information 
on the CRSS credential? 

 
www.iaodapca.org Click on Credentialing, then Credentialing Forms, then 
select Certified Recovery Support Specialist (CRSS), click the link for the 
Illinois Model.  Email contact: CRSS@iaodapca.org Phone: 1-800-272-2632 
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